18. sij 2009.

Gillette Superspeed

Gillette Red Tip Superspeed


Proizvođač: Gillette, SAD
Proizvodnja: 1950-e
Tip: jednodjelni, TTO (twist-to-open)
Težina: 65 g
Agresivnost: Agresivan, 0,66 mm

Pedesetih godina 20. stoljeća Gillette je izbacio novu Superspeed seriju brijača, tzv. Flare tip seriju, no uveo je i novost. Uz klasični Silver tip, koji je bio unaprijeđena verzija na Superspeedove iz 1940-ih, uvedena su i dva nova. Blue tip, koji je imao plavi kraj drške, bio je aluminijski i najlakši te najblaži iz cijele serije, te Red tip. Iz cijele Superspeed obitelji, Red tip verzija je najagresivnija. Otvor žileta ima razmak 0,66 mm, što ga smješta u tu kategoriju. (Primjerice Merkur HD ima razmak 0,64 mm)

Za one sa problematičnom bradom na vratu, agresivniji brijač čini čuda, jer se može uz manje poteza temeljitije obrijati, uz manje nadraživanja kože.

Vintage Gilletteovi modeli su dobri brijači, a još ako su u dobrom stanju to je pun pogodak. Može ih se dobiti i za dosta nisku cijenu, usporedivu sa novim brijačima, a u kvalitetu izrade ne treba sumnjati. Ipak se nekad proizvodilo kvalitetno, da traje!

Kada kupujete rabljeni brijač, dobro ga je dezinficirati na način da napravite omješavinu Domestosa i vode u omjeru 1:10 ili 1:20. Nakon toga preporučam pranje Plivaseptom, te konačno močenje u alkoholu (etanol, 70 vol % ili više). Neki preporučuju kuhanje brijača, ali kako su obično kromirani ili niklovani postoji mogućnost odvajanja završnog premaza, te gubitka atraktivnosti, a neki put i upotrebljivosti (ako gornji sloj premaza igličasto popuca može doći do oštećenja kože prilikom brijanja).


Dakle, uživati se može i za manje novca, sa komadom povijesti u ruci!


Još slika:


Gillette Superspeed Red tip vs. Merkur HD


Nema komentara: